Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές

Χριστοδουλοπούλου, Αθανασία

Η παρούσα εργασία θα ασχοληθεί με τα δασικά οικοσυστήματα, και ειδικότερα με τη σημασία που έχουν στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, και στο πως κινδυνεύει να χαθεί η ισορροπία αυτή, εξαιτίας της απώλειας δασών από τις πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές, είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους των δασών, και τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας (αμέλεια, εμπρησμός). Μια πυρκαγιά, μπορεί να καταστρέψει, στρέμματα καλυμμένα με βλάστηση, φυσικά ενδιαιτήματα ζώων και πουλιών, να προκαλέσει ζημιές στο έδαφος, να απελευθερώσει ρύπους στην ατμόσφαιρα, να διαταράξει τον υδρολογικό κύκλο μιας περιοχής, να απειλήσει κατοικίες, και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η έναρξη και η εξάπλωση μιας πυρκαγιάς εξαρτάται κατά πολύ από τους κλιματικούς παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα ανέμου) που επικρατούν στην περιοχή, τόσο κατά τη στιγμή έναρξης, όσο και γενικότερα. Οι αλλαγές που έχουν υποστεί οι κλιματικοί παράγοντες (η κλιματική αλλαγή) είναι ακόμα μια συνέπεια των πυρκαγιών, οι οποίοι με τη σειρά τους, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, επηρεάζουν την εμφάνιση των πυρκαγιών, δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της φωτιάς. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας πυρκαγιάς, καθώς το μεσογειακό κλίμα θεωρείται επιρρεπές στις φωτιές. Την υπόθεση αυτή επαληθεύουν οι συχνές πυρκαγιές που ξεσπούν συχνότερα τα καλοκαίρια, καταστρέφοντας εκτάσεις και απειλώντας οικισμούς. Η πιο καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων ετών, ήταν στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, η οποία εκτός των άλλων στοίχισε και τη ζωή σε 40 περίπου ανθρώπους. Τέλος, εκτός από τις αιτίες και τις συνέπειες που έχει μια πυρκαγιά, στην παρούσα εργασία θα αναφερθούν και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται αλλά και οι εργασίες που πρέπει να γίνονται μετά τη λήξη για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικοσυστήματα
Περιβάλλον - Μόλυνση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.