Στις μέρες μας, η πατάτα αποτελεί μία από τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, ύψιστης σημασίας. Οι χρήσεις της απαντώνται, εκτός από την γεωργία, στην κτηνοτροφία αλλά και στην βιομηχανία. Η αυξημένη ζήτηση της έχει οδηγήσει, ταυτόχρονα, και στην ραγδαία ανάπτυξη της καλλιέργεια της, γι’ αυτό και αποτελεί ένα αγροτικό προϊόν υψηλής σημασίας.
Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αναφερθεί στην σπουδαιότητα της βιολογικής καλλιέργειας γενικά αλλά και της πατάτας ειδικότερα, αφού η μέθοδος της χαρακτηρίζεται από την απουσία επιβλαβών, χημικών ουσιών και σκευασμάτων. Για να επιτύχει, όμως, μία τέτοια καλλιέργεια οφείλεται να ακολουθηθούν οι κανόνες της βιολογικής γεωργίας.
Παρόλα αυτά, όμως, η βιολογική καλλιέργεια της πατάτας χρήζει απαιτητικού χειρισμού, καθώς οι εχθροί και οι ασθένειες, όπως ο Περονόσπορος και ο Δορυφόρος μπορούν να προβούν σε ολική καταστροφή της. Κρίνεται, επομένως, η προληπτική και η άμεση αντιμετώπιση τους με βιολογικούς χειρισμούς.