Κυριότερα έντομα του μπιζελιού - αρακά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Κυριότερα έντομα του μπιζελιού - αρακά

Κοκονόζης, Κωνσταντίνος

Από τους διάφορους εχθρούς που υπάρχουν στις καλλιέργειες, οι σημαντικότεροι για τον άνθρωπο είναι τα έντομα. Οι τρόποι που τα έντομα αυτά επηρεάζουν την ευημερία του ανθρώπου είναι πολλοί και ποικίλοι. Τα έντομα τα οποία είναι επιζήμια στον άνθρωπο ονομάζονται παράσιτα και αποτελούν τη μειοψηφία στο σύνολο των ειδών των εντόμων. Υπάρχουν όμως και ωφέλιμα έντομα επειδή αποτελούν φυσικούς εχθρούς βλαβερών ειδών, επικονιαστές, παράγουν πολύτιμα υλικά όπως μέλι, κτλ. Η δραστηριότητα των εντόμων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευημερία του ανθρώπου και έχει υπολογιστεί ότι το 1/3 όλων των τροφίμων που αναμένεται να παραχθούν ετήσια καταστρέφονται από τους εχθρούς ή ασθένειες στον αγρό ή στην αποθήκη. Οι μισές από τις ζημιές αυτές προκαλούνται από έντομα. Ως ένα βαθμό, εκτιμήσεις σαν την παραπάνω σίγουρα διογκώνονται από τους μεγάλους πληθυσμούς εντόμων στην τροπική ζώνη και από τα ανεπαρκή προγράμματα φυτοπροστασίας σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Μερικά φυτοφάγα έντομα είναι σημαντικά όχι επειδή ζημιώνουν άμεσα την ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων, αλλά επειδή μεταδίδουν παθογόνους μικροοργανισμούς.

Thesis
NonPeerReviewed

Φυτοπροστασία
Λαχανικά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.