Προβλήματα από εχθρούς, ασθένειες και μη παρασιτικά αίτια της ελιάς στην Περιφέρεια Αττικής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Προβλήματα από εχθρούς, ασθένειες και μη παρασιτικά αίτια της ελιάς στην Περιφέρεια Αττικής

Ευσταθίου, Σάββας

Στη σύγχρονη εποχή και κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας, εγκαταστάθηκε στην Αττική, λόγω της ανάπτυξης δευτερογενούς και τριτογενούς παραγωγής, επομένως του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εκχέρσωση καλλιεργειών που βρίσκονταν κοντά στο κέντρο της και την έξαρση της ανοικοδόμησης. Το μεγαλύτερο μέρος των ελαιώνων που διασώθηκαν, βρίσκεται στις πεδιάδες των Μεγάρων, των Μεσογείων, του Θριασίου Πεδίου και των νησιών που ανήκουν διοικητικά της Αττική. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανανέωση των ελαιώνων καθώς και συγκαλλιέργεια της ελιάς με λαχανικά. Εκτός των ελαιοκαλλιεργειών, η ελιά αναγκαία λόγω του ξηροθερμικού κλίματος, επιστρέφει για να γίνει μέσω αναφοράς στις αναπλάσεις αρχαιολογικών χώρων, πάρκων, άγονων εδαφών, καμένων εκτάσεων, αλλά και στην δημοτική και ιδιωτική κηποτεχνία. Έτσι ο αριθμός καλλωπιστικών ελιών στην Αττική αυξάνεται και μαζί με τους οργανωμένους ελαιώνες συμβάλλουν όχι μόνο αισθητικά αλλά και περιβαλλοντολογικά στην φυσική ισορροπία και δίνει αξία ακόμη και στη γη της Αττικής που δεν φιλοξενεί ελαιόδεντρα.

Thesis
NonPeerReviewed

Ελιά - Ασθένειες και παράσιτα
Φυτοπροστασία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.