Τριανταφυλλιά η δαμασκηνή(Rosa damascenea): καλλιέργεια - φυτοπροστασία - χρήσεις

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Τριανταφυλλιά η δαμασκηνή(Rosa damascenea): καλλιέργεια - φυτοπροστασία - χρήσεις

Τζημοπούλου, Αικατερίνη

Η τριανταφυλλιά ανήκει στο γένος Rosa και η ονομασία της προέρχεται από την ελληνική λέξη ρόδο που από τα αρχαία χρόνια σημαίνει το κόκκινο χρώμα και σύμφωνα με την μυθολογία δόθηκε το χρώμα τους από το αίμα της θεάς Αφροδίτης. Το όνομα της οφείλεται στον αριθμό των πετάλων των ανθέων της. Υπολογίζεται ότι καλλιεργείται πολλούς αιώνες πριν. Λόγω των ανθέων της, του δυνατού αρώματός τους και των προϊόντων που προκύπτουν από αυτή (ροδόνερο και ροδέλαιο) είχε μεγάλη εκτίμηση από πολλούς αρχαίους λαούς όπως τους Ρωμαίους, τους Αιγύπτιους και τους Έλληνες. Υπάρχει μεγάλη αναφορά σε κείμενα μεγάλων ρητόρων όπως ο Θεόφραστος, ο Ηρόδοτος και η Σαπφώ που υμνεί τα τριαντάφυλλα μέσα στα ποιήματα της. Κατάγεται από το Ιράν και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί την πλέον διαδεδομένη καλλιέργεια καλλωπιστικών φυτών παγκοσμίως και έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την προτίμηση των ανθρώπων τόσο ως φυτό κήπου και γλαστρών, όσο και ως φυτό δρεπτών ανθέων. Είναι γνωστά τουλάχιστον 200 βοτανικά είδη του γένους Rosa και όλα παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τα παραγόμενα άνθη και τη χρησιμοποίησή τους ως καλλωπιστικούς θάμνους. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα απαντώνται 25 αυτοφυή είδη τριανταφυλλιάς. Οι καλλιεργούμενες όμως ποικιλίες τριανταφυλλιάς, που είναι αποτέλεσμα επιλογής και υβριδισμού, υπολογίζονται ότι ανέρχονται σε 20.000 περίπου παγκοσμίως. Τα πιο περιζήτητα είδη της τριανταφυλλιάς είναι το R. Damascena και R.centifolia. γιατί έχουν πολύ καλή ποιότητα σε παραγωγή αιθέριου ελαίου και συνεπώς είναι το ακριβότερο. Τα συγκεκριμένα είδη χρησιμοποιούνται και σε πολλά υβρίδια σαν ένας από τους γονείς.

Thesis
NonPeerReviewed

Τριαντάφυλλο - Αιθέρια Έλαια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.