Κυριότερα έντομα καρυδιάς στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Κυριότερα έντομα καρυδιάς στην Ελλάδα

Αντωνιάδου, Μαρία

Η καρυδιά πιθανόν κατάγεται από και ευρεία περιοχή, που εκτείνεται από τα Καρπάθια Όρη, διέρχεται από την Τουρκία, Ιράν, Αφγανιστάν και νότια της Ρωσίας μέχρι βόρεια της Ινδίας. Στην Ελλάδα μάλλον την έφεραν οι Έλληνες από το Ιράν. Η καρυδιά καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα ιδιαίτερα στους νομούς Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λακωνίας, Άρτας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Κοζάνης. Η συστηματικοί και μη καρυδεώνες στη χώρα μας καταλαμβάνουν έκταση 76.000 στρ. και η μέση ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 25.429 τόνους. Η καρυδιά καλλιεργείται για τους καρπούς της που τρώγονται νωποί και ξηροί. Η ξηρά ψύχα χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και για την παραγωγή καρυδέλαιου. Τα έντομα της καρυδιάς, που περιγράφονται στην εργασία αυτή, περιλαμβάνουν ολόκληρο το φάσμα των παθογόνων αιτίων, που ζημιώνουν την καλλιέργεια της καρυδιάς και συντελούν στη μείωση του εισοδήματος του παραγωγού. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλες οι περιπτώσεις των ζημιών, που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ότι προσβάλλουν την καρυδιά στην Ελλάδα. Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις περιγράφονται έντομα που δεν έχουν εμφανιστεί ή δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη στην Ελλάδα, αλλά έχουν μεγάλη οικονομική σημασία για τις παραγωγικέ χώρες καρυδιών στις οποίες εμφανίζονται. Η περιγραφή της κάθε ζημιάς γίνεται κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η περιττολογία και να τονίζεται η συμπτωματολογία και η αντιμετώπισή της. Επίσης, σε κάθε έντομο περιγράφεται η μορφολογία, η βιολογία και η καταπολέμηση.

Thesis
NonPeerReviewed

Φυτά - Ασθένειες
Φυτοπροστασία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.