Η στέβια είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα φαρμακευτικό φυτό. Η στέβια καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται ζάχαρη - η στεβιοζάχαρη - η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια. Η στέβια στη φύση αλλά και η καλλιεργούμενη πολλαπλασιάζεται αγενώς και εγγενώς δηλαδή με σπόρους. Η στέβια όμως είναι μη αυτογόνιμο φυτό και σταυρογονιμοποιείται, με τη βοήθεια του ανέμου και των εντόμων. Ο εγγενής της πολλαπλασιασμός παρουσιάζει προβλήματα λόγω της αυτοστειρότητας αλλά και του μικρού μεγέθους των σπόρων της.
Φ > Φυτική παραγωγή
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Φυτική παραγωγή
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)