Πολλαπλασιασμός της στέβιας

Πολλαπλασιασμός της στέβιας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Πολλαπλασιασμός της στέβιας

Χαλεπούδη, Θεοδούλα

Thesis
NonPeerReviewed

2014


Η στέβια είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα φαρμακευτικό φυτό. Η στέβια καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται ζάχαρη - η στεβιοζάχαρη - η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια. Η στέβια στη φύση αλλά και η καλλιεργούμενη πολλαπλασιάζεται αγενώς και εγγενώς δηλαδή με σπόρους. Η στέβια όμως είναι μη αυτογόνιμο φυτό και σταυρογονιμοποιείται, με τη βοήθεια του ανέμου και των εντόμων. Ο εγγενής της πολλαπλασιασμός παρουσιάζει προβλήματα λόγω της αυτοστειρότητας αλλά και του μικρού μεγέθους των σπόρων της.

Φυτική παραγωγή

Ελληνική γλώσσα

cc_by_nc_nd




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.