Πολλαπλασιασμός της στέβιας

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Πολλαπλασιασμός της στέβιας

Χαλεπούδη, Θεοδούλα

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2014

2014


Η στέβια είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα φαρμακευτικό φυτό. Η στέβια καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται ζάχαρη - η στεβιοζάχαρη - η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια. Η στέβια στη φύση αλλά και η καλλιεργούμενη πολλαπλασιάζεται αγενώς και εγγενώς δηλαδή με σπόρους. Η στέβια όμως είναι μη αυτογόνιμο φυτό και σταυρογονιμοποιείται, με τη βοήθεια του ανέμου και των εντόμων. Ο εγγενής της πολλαπλασιασμός παρουσιάζει προβλήματα λόγω της αυτοστειρότητας αλλά και του μικρού μεγέθους των σπόρων της.

Φ > Φυτική παραγωγή

Φυτική παραγωγή

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)