Θρεπτική αξία κτηνοτροφικού μπιζελιού στη διατροφή παχυνόμενων ορνιθίων

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Θρεπτική αξία κτηνοτροφικού μπιζελιού στη διατροφή παχυνόμενων ορνιθίων

Ιωαννίδης, Ιωάννης

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2004

2004


Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 114 ορνίθια κρεοπαραγωγής και πραγματοποιήθηκαν δύο πειράματα. Ένα πείραμα ανάπτυξης- πάχυνσης και ένα πείραμα εκτίμησης της ενεργειακής αξίας του κτηνοτροφικού μπιζελιού. Στο πρώτο πείραμα το οποίο περιελάμβανε δύο φάσεις, τη φάση ανάπτυξης (1-28 ημέρες) και τη φάση πάχυνσης (28-42 ημέρες), χρησιμοποιήθηκαν 90 ορνίθια (45 αρσενικά και 45 θηλυκά). Κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης τα ορνίθια κατανεμήθηκαν τυχαία σε 3 επεμβάσεις (Μ1, Α1 και Β1). Τα ορνίθια της επέμβασης Μ1 (μάρτυρας) κατανάλωναν ένα τυπικό σιτηρέσιο ανάπτυξης με βάση τον αραβόσιτο και το σογιάλευρο, ενώ τα ορνίθια των επεμβάσεων Α1 και Β1 κατανάλωναν ισοενεργειακά και ισοαζωτούχα σε σύγκριση με το μάρτυρα σιτηρέσια ανάπτυξης, στα οποία έγινε αντικατάσταση του σογιαλεύρου από κτηνοτροφικό μπιζέλι σε ποσοστό 10% και 20%, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της φάσης πάχυνσης τα ορνίθια κατανεμήθηκαν σε τρεις επεμβάσεις (Μ2, Α2, Β2). Τα ορνίθια της επέμβασης Μ2 κατανάλωναν ένα τυπικό σιτηρέσιο πάχυνσης με βάση τον αραβόσιτο και το σογιάλευρο, ενώ τα ορνίθια των επεμβάσεων Α2 και Β2 κατανάλωναν ισοενεργειακά και ισοαζωτούχα σε σύγκριση με το μάρτυρα σιτηρέσια πάχυνσης, στα οποία έγινε αντικατάσταση του σογιαλεύρου από κτηνοτροφικό μπιζέλι σε ποσοστό 20% και 40%, αντίστοιχα. Η κατανάλωση τροφής και νερού ήταν κατά βούληση. Προσδιορίσθηκαν τα παραγωγικά χαρακτηριστικά, το βάρος ορισμένων εσωτερικών οργάνων και χαρακτηριστικά του σφαγίου των ορνιθίων.

Κ > Κτηνοτροφικά φυτά
Ζ > Ζωοτροφές

Κτηνοτροφικά φυτά
Ζωοτροφές

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)