Καλλιέργεια βατόμουρου (rubus fructicosus)και αντιμετώπιση ιολογικών ασθενειών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Καλλιέργεια βατόμουρου (rubus fructicosus)και αντιμετώπιση ιολογικών ασθενειών

Καρκέλη, Αναστασία

Το βατόμουρο, Rubus fructicosus, ένα νέο για την ελληνική γεωργία καλλιεργούμενο φυτό, αποκτά συνεχώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η καλλιέργεια στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία περίπου, παρ’ όλο που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην αμερικανική ήπειρο καλλιεργείται εδώ και αρκετά χρόνια με μεγάλη επιτυχία και έχει κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά αγροτικών προϊόντων. Ένα από κυριότερα όμως προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια είναι η αδυναμία εξεύρεσης υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Η καλλιέργεια του βατόμουρου δεν έγινε αποδεκτή από τους Έλληνες καλλιεργητές και δύο από τους κύριους λόγους της μη αποδοχής είναι: α) ο μεγάλος αριθμός ιώσεων που το προσβάλουν, πολλές από τις οποίες είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν ή να ανιχνευθούν καθώς πολλές φορές δεν προκαλούν συμπτώματα από τα οποία θα μπορούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα και β) οι ζημιές που προκαλούν, αφού μερικές φορές μπορεί να καταστραφούν ολόκληρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μέσα στη προσπάθεια όμως για την προώθηση και εμπορία του προϊόντος αυτού, αναζητούνται συνεχώς μέτρα καταπολέμησης των ιώσεων καθώς και μέθοδοι εξυγίανσης του πολλαπλασιαστικού υλικού.

Thesis
NonPeerReviewed

Φρούτα - Ασθένειες και επιβλαβή έντομα
Φυτοπροστασία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.