Ζημιές από χαλάζι στα μήλα και στα ροδάκινα – αντιχαλαζική προστασία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Ζημιές από χαλάζι στα μήλα και στα ροδάκινα – αντιχαλαζική προστασία

Χατζηκαλλικίκου, Ελένη

Το χαλάζι είναι ένα είδος υετού που αποτελείται από πάγο σφαιρική μορφής ή ακανόνιστου σχήματος που ονομάζονται χαλαζόκοκκοι και πέφτουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων, από μεγάλα καταιγιδοφόρα σύννεφα (σωρειτομελανίες) Όταν κατά την χαλαζόπτωση πέφτουν τεράστιες ποσότητες χαλαζόκοκκων μεγάλου μεγέθους και βάρους επί αρκετά λεπτά, τότε το φαινόμενο αναφέρεται ως χαλαζοθύελλα . Αποτελείται κυρίως από πάγο νερού με μεγέθη από 5 mm έως και 150 mm σε διάμετρο, με τις μέγιστες τιμές να σημειώνονται σε έντονες καταιγίδες. Για χαλάζι μεγέθους >5 mm η METAR διαβάθμιση είναι GR, ενώ για μεγέθη, 5mm. Σε αντίθεση με τα παγοσφαιρίδια, το χαλάζι παρουσιάζει διαστρωματώσεις. Αποτελείται από διαφανή πάγο ή εναλλασσόμενα στρώματα διαφανούς και ημιδιαφανούς πάγου πάχους τουλάχιστον 1 mm, τα οποία έχουν επικαθίσει λόγω των διαδοχικών κυκλικών κινήσεων μέσα στο σύννεφο. Η αιώρηση λόγω των ισχυρών ανοδικών κινήσεων αναιρείται όταν το βάρος του χαλαζιού ξεπεράσει ένα όριο με αποτέλεσμα να πέφτει στο έδαφος.

Thesis
NonPeerReviewed

Καταστροφές, Φυσικές
Οπωροφόρα δένδρα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.