Η Αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα και ειδικότερα στον Νομό Εύβοιας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Η Αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα και ειδικότερα στον Νομό Εύβοιας

Πετρογιάννης, Δημήτριος

Τα αιγοπρόβατα από την εξημέρωσή τους και ειδικότερα από τότε που άρχισε η συστηματική εκτροφή τους, συνοδεύοντας τον άνθρωπο στη μακραίωνη ιστορία τους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Με την εκτροφή τους, ιδιαίτερα στις «μειονεκτικές» περιοχές της Γης, εξασφαλίζουν εργασία σε εκατομμύρια ανθρώπων και με την εκμετάλλευση των παραγωγικών τους ιδιοτήτων (γαλακτοπαραγωγή, κρεοπαραγωγή, εριοπαραγωγή) προσφέρουν στον άνθρωπο: (i) πολύτιμα προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας για τη διατροφή του και (ii) απαράμιλλης αντοχής και ποιότητας υλικό (μαλλί) κατασκευής διαφόρων τύπων υφασμάτων για την ένδυσή του, αλλά και για άλλες χρήσεις απ’ αυτόν. Από όλα τα παραγωγικά μηρυκαστικά, τα πρόβατα και τα γίδια αξιοποιούν περισσότερο αποτελεσματικά τη φτωχή φυσική βλάστηση μεγάλων εκτάσεων της Γης, στις οποίες καμία άλλη ζωοτεχνική δραστηριότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, και τη μετατρέπουν σε πολύτιμα προϊόντα για τον άνθρωπο. Σήμερα, όμως η εκτροφή των αιγοπροβάτων δεν περιορίζεται μόνο στις ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις διαφόρων υποανάπτυκτων ή σε ανάπτυξη ευρισκόμενων χωρών, αλλά επεκτείνεται και σε βελτιωμένες ημιορεινές ή λοφώδεις, καθώς και σε αροτριαίες εκτάσεις πολλών αναπτυγμένων και με παράδοση στην αιγοπροβατοτροφία χωρών της Γης (Αυστραλία, Γαλλία, Ν. Ζηλανδία, Μ. Βρετανία, κτλ.) στην αγροτική οικονομία των οποίων συμβάλλουν με την εμπορία των παραγόμενων από αυτά προϊόντων αποφασιστικά.

Thesis
NonPeerReviewed

Αιγοπρόβατα - Διατροφή και ζωοτροφές
Αιγοπροβατοτροφία – Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.