Η Αγροτική Τράπεζα στην ανάπτυξη της αγροτικής ζωής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Η Αγροτική Τράπεζα στην ανάπτυξη της αγροτικής ζωής

Κουλογιάννης, Γεώργιος

Αγροτικής Τράπεζας και να την αποκόψει από το μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας, δηλαδή το Αγροτικό Ζήτημα. Γιατί η ίδρυση της ΑΤΕ το 1929 δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά γέννημα μίας συγκεκριμένης αγροτικής πολιτικής εκείνης της εποχής, μιας αγροτικής πολιτικής που κατάφερε ως ένα βαθμό να δώσει κάποιες λύσεις στα δύο καυτά και μακροχρόνια προβλήματα του έλληνα αγρότη που ήταν α)η διανομή της γης και β) η χρηματοδότηση της αγροτικής παραγωγής. Η μεγάλη «Αγροτική Μεταρρύθμιση», που ανήγγειλε η προσωρινή Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1917 στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε το δρόμο για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και τη διανομή τους στους αγρότες. Οι αγώνες των καλλιεργητών της γης για κοινωνική και αγροτική μεταρρύθμιση με αποκορύφωμα το αιματηρό Κιλελέρ το 1910 είχαν καρπίσει και το μεγάλο πρόβλημα διανομής της γης άρχισε να βρίσκει τη λύση του. Κάποιες προσπάθειες που έγιναν μέχρι το 1929 για τη χρηματοδότηση των αγροτών με την ίδρυση των τραπεζών Ηπείρου και Θεσσαλίας παρέμειναν στο επίπεδο των ημίμετρων ενώ η άσκηση αγροτικής πίστης από την Εθνική Τράπεζα ήταν πολύ περιορισμένης κλίμακας και με όρους επαχθείς για τους αγρότες. Οι διαθέσεις κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος στο χώρο της γεωργίας περιορίζονταν σε βραχυπρόθεσμα δάνεια και αυτά όχι με τις απαραίτητες χρονικές προθεσμίες και με τόκους ασύμφορους για τους γεωργούς, ενώ η έλλειψη παροχής μακροπρόθεσμων δανείων στερούσε στους μικρούς καλλιεργητές τη δυνατότητα ν’ αυξήσουν της εκτάσεις τους, να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους ή να κάνουν έγγειες βελτιώσεις.

Thesis
NonPeerReviewed

Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος
Αγροτική πολιτική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.