Η μαστίχα και τα προϊόντα της

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Η μαστίχα και τα προϊόντα της

Μακρή, Ειρήνη - Γαρυφαλιά

Μαστίχα είναι ο καρπός του Μαστιχόδεντρου. Το μαστιχόδεντρο είναι θάμνος αειθαλής, με ύψος 2-3μέτρα και φύλλωμα βαθυπράσινο. Σχίνοι ή δένδρα αυτής της οικογένειας συναντώνται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στη Νότια Αμερική και αλλού, όπου ο ρόλος τους είναι απλά διακοσμητικός. Η Χίος έχει μια παγκόσμια μοναδικότητα. Είναι το μόνο μέρος σε όλο το κόσμο που ο κορμός και τα κλαδιά του σχίνου δακρύζουν, και στη συνέχεια στεγνώνουν, πήζουν τα δάκρυα και δίνουν τη μυρωδάτη μαστίχα. Η μαστίχα καρποφορεί μόνο σ’ένα σημείο του πλανήτη (στο Νότιο τμήμα της Χίου). Καμία έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει, την αιτία αυτού του φαινομένου.Η παράδοση αναφέρει ότι η μαστίχα ήταν το «δάκρυ» του σχίνου στα μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος Ισίδωρος (253μ.Χ) κάτω από ένα μαστιχόδενδρο. Αυτό βέβαια αφορά την Χριστιανική παράδοση και μόνο, μιας και η μαστίχα χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν βρεθεί φύλλα σχίνου που χρονολογούνται σε 6 εκατομμύρια έτη!

Thesis
NonPeerReviewed

Δεντροκομία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.