Βιότοπος του Όρους Μπούρινου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Βιότοπος του Όρους Μπούρινου

Τσίτσας, Ευάγγελος

Ένα από τα βουνά της Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που ανήκει στο νομό Κοζάνης, είναι ο Μπούρινος. Η ακριβής γεωγραφική του θέση είναι νοτιοδυτικά της Κοζάνης και νοτιοανατολικά της Σιάτιστας. Ο Μπούρινος έχει υψόμετρο 1866μ. και η ονομασία του προέρχεται από τη ρίζα του ετοιμολογικού βους, δηλαδή βουνό των βοδιών ή κατά προέκταση από την αγριότητα που παρουσιάζει όταν συγκεντρώνονται σύννεφα στις κορυφές του, με τη βουή και τα μπουμπουνητά που ταράζουν τη γύρω περιοχή. Οι άγριες χαράδρες και βουνοπλαγιές του Μπούρινου με τους γκριζωπούς βράχους και τα σερπαντίνικά του πετρώματα καλύπτονται με σπάνια, πλούσια και ποικίλη βλάστηση, καθώς και λογής λογής λουλούδια και άλλα είδη φαρμακευτικά και αρωματικά από τα πιο σπάνια του φυτικού βασιλείου.

Thesis
NonPeerReviewed

Βουνά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.