Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της καλλιέργειας των
εσπεριδοειδών είναι η χλώρωση σιδήρου στα ασβεστώδη εδάφη. Αν και ο Fe είναι το τέταρτο πιο άφθονο στοιχείο στην επιφάνεια της γης, η διαλυτότητά του είναι περιορισμένη σε οξειδωτικές συνθήκες. Περίπου το 25-30% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων θεωρούνται ότι είναι ασβεστώδη στον επιφανειακό τους ορίζοντα, ενώ το 40% των εδαφών παγκοσμίως παρουσιάζει έλλειψη Fe. Η οικονομική απώλεια λόγω χλώρωσης Fe στα ασβεστώδη εδάφη θεωρείται σημαντική, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εξαιτίας της ανώμαλης συχνότητας που
συμπίπτει και της διαφορετικής αντίδρασης των καλλιεργειών. Σε σοβαρές περιπτώσεις έλλειψης Fe, η εμπορική παραγωγή και η ποιότητα των προϊόντων εξαρτάται από την εφαρμογή χηλικών μορφών Fe, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δαπανηρές. Στην παρούσα διατριβή καταβλήθηκε προσπάθεια για να γίνει μία
παρουσίαση των εσπεριδοειδών και της καλλιέργειας τους στην Ελλάδα, να αναλυθεί το πρόβλημα της χλώρωσης Fe και να προταθούν τα κατάλληλα υποκείμενα για την ουσιαστική και οικονομική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ε > Εσπεριδοειδή
Λ > Λιπάσματα
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Λιπάσματα
Εσπεριδοειδή
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)