Η ελληνική οικονομία στην παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα: τάσεις και προοπτικές

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Η ελληνική οικονομία στην παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα: τάσεις και προοπτικές

Καλαντζή, Ευαγγελία

Η πορεία της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης καταγράφεται θετικά με μια σημαντική αλλά πρόσκαιρη επιδείνωση, το 2001, του διεθνούς οικονομικού κλίματος και της δραστηριότητας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ (δίδυμοι πύργοι). Τα τελευταία όμως τέσσερα χρόνια η κατάσταση καλυτερεύει και αυτό βοηθά πολύ και την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα καταγράφει σημαντικά γεγονότα αφού μετά την 1η Ιανουαρίου του 2002 κυκλοφόρησε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα (ευρώ). Αυτό οδήγησε τη χώρα μας στη διατήρηση του υψηλού ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ. Επίσης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 υπήρξαν σημαντικές εισροές πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συνέβαλαν στη χρηματοδότηση επενδύσεων για έργα υποδομής. Παρά τις ικανοποιητικές επιδόσεις της Ελλάδος ως προς την οικονομική δραστηριότητα, η αύξηση της απασχόλησης ήταν μικρή και το ποσοστό ανεργίας εξακολούθησε να μειώνεται με σχετικά βραδύ ρυθμό. Επίσης, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο. Σημαντική βοήθεια για την χώρα μας και για την εξέλιξη της οικονομίας είναι οι Διεθνής Οργανισμοί. Ο ρόλος τους, είτε οικονομικός είτε πολιτικός, γίνεται διαρκώς σημαντικότερος και οι αρμοδιότητές τους διευρύνονται όλο και περισσότερο. Αυτό οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση των προβλημάτων. Η Ελλάδα είναι μέλος σε μεγάλο αριθμό Διεθνών Οργανισμών. Η συμμετοχή της Ελλάδας αποσκοπεί στην υλοποίηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ειδικότερα της ανάπτυξης πάσης φύσεως διεθνών σχέσεων. Τέλος σημαντικός παράγοντας για την οικονομική πολιτική είναι και η θέση της Ελλάδας ανάμεσα στα βαλκανικά κράτη όπως και το ότι τοποθετείται ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, καθιστώντας την ως πέρασμα.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομία - Δημόσιος Τομέας - Ελλάδα
Παγκόσμια οικονομία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.