Η βιομηχανία της κουλτούρας: συγκριτική μελέτη της προώθησης και προβολής του πολιτισμού Ελλάδας-Καταλωνίας(Ισπανία)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Η βιομηχανία της κουλτούρας: συγκριτική μελέτη της προώθησης και προβολής του πολιτισμού Ελλάδας-Καταλωνίας(Ισπανία)

Βουργαζοπούλου, Μαρία

Η έννοια και το περιεχόμενο του όρου πολιτισμός, αφορούν εκ πρώτης άποψης το καλλιτεχνικό και πνευματικό υπόβαθρο, στο οποίο βρίσκεται ένα κοινωνικό σύνολο σε κάποια δεδομένη χρονική περίοδο. Με την ανάλυση του όρου και των αξιολογικών του πεδίων, θα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τη βαρύτητα που μπορεί να προσδώσει σε πολλούς τομείς εκτός των τεχνών και τη σημαντικότητα του για την κοινωνική ανάπτυξη. Φανερός είναι επίσης, ο ρόλος που παίζει στο οικονομικό αλλά και πολιτικό γίγνεσθαι σε παγκόσμια κλίμακα. Έχοντας αυτά κατά νου, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε την κατεύθυνση που δίνει και ο όρος βιομηχανία της κουλτούρας, που είναι και το κεντρικό θέμα της πτυχιακής εργασίας. Αφορά τη σύγχρονη εποχή, κατά την οποία όλες οι εκφράσεις και τάσεις της κουλτούρας, παλιών και νέων εποχών γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης, εμπορευματοποίησης και μαζικής κατανάλωσης. Θα δούμε αναλυτικά, τις ευθύνες που επιρρίπτονται από τους μελετητές της θεωρίας αυτής, στο οικονομικό σύστημα του Καπιταλισμού και όλων των μέσων και τρόπων της δράσης του, που έχουν ως κύριο μέσο έκφρασης την λειτουργία και την επίδραση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Στον αντίποδα αυτών των επικριτικών απόψεων, ως βασικά επιχειρήματα για την εκμετάλλευση των πολιτιστικών βιομηχανιών, παραθέτονται πολλές από τις δράσεις των σύγχρονων κρατών τις Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποδεικνύουν την ικανότητα του θετικού τους χειρισμού προς όφελος της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης. Το δεύτερο μέρος της έρευνας που αφορά τη σύγκριση της προβολής και προώθησης του πολιτισμού των κρατών Ελλάδας και Καταλονίας, έχει ως σκοπό να τονίσει την δραστηριοποίηση των κρατικών φορέων για την προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Καταλονίας και τη γνωστοποίηση του αιτήματος για την ανεξαρτητοποίηση της, από το κράτος της Ισπανίας.

Thesis
NonPeerReviewed

Κουλτούρα
Πολιτισμός - Κοινωνικές απόψεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.