Οι επιπτώσεις του Ευρώ στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Οι επιπτώσεις του Ευρώ στην Ελλάδα

Μιχαηλίδου, Ιωάννα

Η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, του ΕΥΡΩ, είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του αιώνα που έφυγε. Ήδη ξεκίνησε μία νέα εποχή, καθώς οι αγορές υποδέχονται το ευρώ και έτσι η ΕΕ φιλοδοξεί να αποκτήσει το δικό της ισχυρό όπλο στο διεθνή ανταγωνισμό. Όλοι πλέον περιμένουν με αγωνία πως θα διαμορφωθούν στο μέλλον οι σχέσεις του ευρώ με το δολάριο, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί η ισορροπία όχι μόνο των αγορών χρήματος και μετοχών, αλλά και του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μεγάλη σημασία και παρ’ όλες τις δυσκολίες που συνάντησε κατόρθωσε να ενταχθεί στα κράτη μέλη της. Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν αρκετά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κατά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος σε σχέση με τη δραχμή. Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επηρέασε και την εξωτερική πολιτική της χώρας, την αγορά εργασίας, το εισόδημα των εργαζομένων, την κοινωνική ασφάλιση, τη βιομηχανία, την κτηνοτροφία. Ακόμα όμως και αν υπάρχουν αυτά τα μειονεκτήματα, ακόμα και αν υπάρχουν δυσαρεστημένοι πολίτες, το μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρίζει πως είναι θετικό που η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερα η Ελλάδα να βρίσκεται εντός της Ε.Ε., σε σχέση με θέματα όπως: ο εκσυγχρονισμός των μέσων μαζικής μεταφοράς, το καλύτερο σύστημα υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία του καταναλωτή, το εκπαιδευτικό σύστημα, η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η προστασία των εργαζομένων, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η καταπολέμηση της ανεργίας, και η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων. Οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν μια δημοκρατικότερη, ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη Ευρώπη, αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη είτε γιατί δεν υπάρχει καλή ενημέρωση, είτε γιατί δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παρ’ όλα αυτά οι Έλληνες πολίτες δεν παύουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Thesis
NonPeerReviewed

Ευρώ
Οικονομική ανάπτυξη - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.