Εισαγωγές – εξαγωγές μήλων (Ελλάδα)

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Εισαγωγές – εξαγωγές μήλων (Ελλάδα)

Σαμαρά, Αναστασία

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2005

2005


Η μηλιά είναι πυρηνόκαρπο και το επιστημονικό όνομα του δένδρου είναι Malus Communis. Οι ποικιλίες που έχουν μεγάλη ζήτηση τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά είναι οι: Starking Delicious, Double Red Delicious, Starkinmson και Golden Delicious. Καλλιεργείται για τον θαυμάσιο καρπό της και υπάρχει στην αγορά όλο το χρόνο. Τα υποκείμενα είναι σποριόφυτα ή κλώνοι και ανάλογα με τη ζωηρότητά τους, ταξινομούνται σε νάνα, ημινάνα και ζωηρά. Η μηλιά ευδοκιμεί σε ψυχρές και υγρές περιοχές. Η παραγωγή ανέρχεται σε 34, 5 εκατομμύρια τόνους κάθε έτος. Η μέση ετήσια παραγωγή μήλων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 331.294 τόνους. Οι περιοχές που εντοπίζεται η καλλιέργεια είναι η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος. Η μηλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα παρουσίασε το 1999 μία τάση αύξησης. Σύμφωνα με την κατά κεφαλή παραγωγή της σε μήλα, σε σχέση με τον πληθυσμό, η Ελλάδα έρχεται πέμπτη σε παγκόσμια κλίμακα. Με βάση στατιστικά στοιχεία το 1992 αποδόθηκαν πολλοί τόνοι καρπού, πολύ περισσότερο από άλλες χώρες. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οπωροκηπευτικά βασίζεται στην ΚΑΠ που θεσπίστηκε με τον κανονισμό 2200/96. τα μήλα ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία και στους παραπάνω κανονισμούς. Επίσης, η εκμετάλλευση των μήλων τυγχάνει στήριξης από τα μέτρα του κανονισμού 1257/99 που περιέχει μέτρα εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Ο > Οπωροκηπευτικά - Βιομηχανία και εμπόριο
Ε > Εξαγωγές - Ελλάδα

Εξαγωγές - Ελλάδα
Οπωροκηπευτικά - Βιομηχανία και εμπόριο

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.