Η παραγωγή του ελαιολάδου στην Ελλάδα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η παραγωγή του ελαιολάδου στην Ελλάδα

Σταθόπουλος, Κωνσταντίνος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2005

2005


Η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή του ελαιολάδου, γνωστά από τα πανάρχαια χρόνια, πρόσφερε και προσφέρει ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής του ανθρώπου. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες ελαιοποιήσιμων ελιών στην Ελλάδα είναι δέκα. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε ποικίλες χρήσεις πέρα από τη διατροφή. Αποτέλεσε τη βασική καύσιμη-φωτιστική ύλη και χρησιμοποιήθηκε σαν γιατρικό σε πληγωμένους και σαν βάλσαμο σε πονεμένους. Επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται πολύ και σε καθημερινή βάση. Σημαντικές είναι επίσης οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου έναντι σε διάφορες παθήσεις όπως βοηθάει στη μείωση της βλαβερής χοληστερίνης (LDL), σε δερματολογικές παθήσεις, προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του ήπατος, κ.α. Ιδιαίτερη σημασία, για τη παραγώγη και τη διατήρηση καλής ποιότητας ελαιολάδου αλλά και για την αποφυγή ανεπιθύμητων αλλοιώσεων, έχει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου και η μετέπειτα αποθήκευση του ελαιολάδου. Η οργάνωση της αγοράς του ελαιολάδου οργανώνεται και ρυθμίζεται από την πολιτική της Ευρωπαïκής Ένωσης και από διεθνείς συμφωνίες. Η καλλιέργεια της ελιάς στη χώρα μας και η παραγωγή του ελαιολάδου, έχει ιδιαίτερο οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον διότι χιλιάδες ελληνικές οικογένειες στηρίζουν την οικονομία τους αποκλειστικά στην ελαιοπαραγωγή (περίπου 400000 οικογένειες).

Ε > Ελιά - Ασθένειες και παράσιτα
Α > Αγροτικά προϊόντα
Ε > Ελιά - Ελλάδα

Ελιά - Ελλάδα
Αγροτικά προϊόντα
Ελιά - Ασθένειες και παράσιτα

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.