Παγκοσμιοποίηση και ελληνική οικονομία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Παγκοσμιοποίηση και ελληνική οικονομία

Τσαβδαρίδου, Ελένη

Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας αναφέρεται στην παγκοσμιοποίηση και συγκεκριμένα στην επίδρασή της στην ελληνική οικονομία. Ο στόχος αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιάσει ένα επίκαιρο για την εποχή μας θέμα, αυτό της παγκοσμιοποίησης. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που μας αφορά όλους αλλά σπάνια ασχολούνται με συστηματικό και συνεκτικό τρόπο οι περισσότεροι οικονομολόγοι και στην Ελλάδα. Επιχειρήσαμε ,αρχικά, να απαντήσουμε στο ερώτημα κατά πόσο έχει προχωρήσει η παγκοσμιοποίηση. Ένα ερώτημα που δεν επιδέχεται, όπως θα αποδειχθεί, βιαστικές, εύκολες και συνθηματικές απαντήσεις και που συνεχίζει με την ίδια ένταση να απασχολεί και να προβληματίζει τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Θα εξετάσουμε ,επιπλέον, την έξαρση της φτώχειας , που αποτελεί μια από τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση, ενδεχομένως, πολιτικά (καθώς και οικονομικά) να μην ενδείκνυται για τις φτωχότερες χώρες, αφού προστατεύει τις πλουσιότερες χώρες από τον ανταγωνισμό των αναπτυσσόμενων. Ίσως είναι προς το συμφέρον των φτωχότερων χωρών η εν μέρη απεμπλοκή τους από την παγκόσμια πολιτική και οικονομία μέσω της δημιουργίας περιφερειακών ενώσεων και της πραγματοποίησης περιφερειακών εμπορικών συναλλαγών. Τέλος, βασικός στόχος μας είναι και η κατανόηση της ένταξης των ελληνικών επιχειρήσεων στην παγκοσμιοποίηση, γι’ αυτό θα εστιάσουμε στις επιχειρήσεις στην σημερινή Ελλάδα ,στο πως λειτουργούν και αναπτύσσονται μέσα στην παγκοσμιοποίηση. Θα τεθεί στο κέντρο του προβληματισμού μας γιατί οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα αποτελούν στην ουσία το οργανικό κέντρο του κοινωνικό-οικονομικού μας συστήματος.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομία - Δημόσιος Τομέας - Ελλάδα
Παγκόσμια πολιτική
Παγκοσμιοποίηση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.