Κρυπτογράφηση, ψηφιακές υπογραφές, forensics

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Κρυπτογράφηση, ψηφιακές υπογραφές, forensics

Χατζέλας, Μελέτιος

Είναι γνωστό ότι από τη μέρα που γεννιόμαστε κάνουμε διαρκώς αξιολόγηση ρίσκου, συνειδητά ή ασυνείδητα. Όλες οι αποφάσεις και ενέργειες μας καθοδηγούνται από το ρίσκο που είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε. Όμως η αντίληψη και αξιολόγηση του ρίσκου είναι υποκειμενική και η απόδειξη είναι ότι όλοι οι οδηγοί δεν οδηγούν με την ίδια επικινδυνότητα. Το ρίσκο γίνεται αντικείμενο μετά από γεγονός ατυχήματος, οπότε τότε μόνο γνωρίζουμε τις συνέπειες και απώλειες με αξιόλογη ακρίβεια. Θα μπορούσαμε επομένως να υποστηρίξουμε ότι η αξιολόγηση και γενικότερα η διαχείριση του ρίσκου είναι εν γένει μια τέχνη σε προσωπικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις του σκαρφίζεται τεχνικές για να προστατευτεί. Στον τομέα της επικοινωνίας, η κρυπτογραφία είναι μια από τις τεχνικές αυτές. Από ιστορικής πλευράς, η κρυπτογραφία τοποθετείται χρονικά μετά την κωδικοποίηση. Κωδικοποίηση είναι η χρήση συμβόλων προκειμένου να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις μας και να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Έτσι η πρώτη μορφή κωδικοποίησης ήταν η φυσική γλώσσα, ενώ η δεύτερη κωδικοποίησης ήταν αποτύπωση της γλώσσας σε γραπτά μέσα. Όπως όμως γνωρίζουμε, η ιστορία του ανθρώπινου γένους είναι γεμάτη από πολέμους, επομένως έγινε πολύ σύντομα αντιληπτό πως τα γραπτά μέσα κρύβουν πολλούς κινδύνους, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο η πληροφορία που αποτυπώθηκε σ’ αυτά να πέσει σε λάθος χέρια. Έτσι γεννήθηκε η κρυπτογραφία που είχε ως σκοπό να αποκρύψει την πληροφορία σε ενδεχόμενη κατοχή του μέσου επικοινωνίας από τον εχθρό. Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι η κρυπτογράφηση είναι σημαντική για την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων. Η εργασία αυτή έχει σαν σκοπό να αναδείξει τις διαστάσεις καθώς και τις δυνατότητες της κρυπτογράφησης οι οποίες ξεδιπλώνονται μέσω των μαθηματικών . Η κρυπτογραφία εκτός από τέχνη είναι πλέον και επιστήμη.

Thesis
NonPeerReviewed

Ψηφιακές υπογραφές
Κρυπτογραφία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.