Ο προσδιορισμός της τιμής και της παραγωγής στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Ο προσδιορισμός της τιμής και της παραγωγής στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα

Κρητίδου, Σόνια

Στη σύγχρονη οικονομία διακρίνουμε διάφορες μορφές αγοράς, η κάθε μία εκ των οποίων λειτουργεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Οι σημαντικότερες αυτών είναι ο πλήρης ανταγωνισμός, το ολιγοπώλιο, ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός, το μονοπώλιο. Κάθε επιχείρηση που λειτουργεί υπό το καθεστώς μιας συγκεκριμένης μορφής αγοράς επιδιώκει να μεγιστοποιεί τα κέρδη της με το ελάχιστο δυνατό κόστος παραγωγής ρυθμίζοντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις ποσότητες των παραγωγικών συντελεστών που χρησιμοποιεί. Η τιμή και η ποσότητα ισορροπίας της αγοράς ορίζονται από το σημείο τομής των εκάστοτε καμπυλών ζήτησης και προσφοράς οι οποίες διαφοροποιούνται σε κάθε μορφή αγοράς. Το Κράτος παρεμβαίνει στην οικονομία με την επιβολή διάφορων μέτρων επηρεάζοντας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τη τελική τιμή και ποσότητα ισορροπίας της αγοράς του αγαθού. Παραδείγματα τέτοιων μέτρων είναι η επιβολή κατώτατης τιμής, παραδείγματος χάρη στη περίπτωση πλεονασμάτων αγροτικών προϊόντων, η επιβολή ανώτατης τιμής στη περίπτωση των μονοπωλίων και άλλα. Η Κρατική παρεμβατική πολιτική κρίνεται αναγκαία από τις επιχειρήσεις οι οποίες τη θεωρούν αρωγό για την ύπαρξη και την ευημερία τους. Οι πολιτικές και οι στρατηγικές ανάπτυξης και προόδου της κάθε επιχείρησης διαφοροποιούνται σε κάθε μορφή αγοράς αλλά η ανάγκη για Κρατική παρέμβαση είναι κοινή σε κάθε περίπτωση.

Thesis
NonPeerReviewed

Τιμές (Οικονομία)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.