Η ανεργία των πτυχιούχων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Η ανεργία των πτυχιούχων

Γκόλα, Αρετή

Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθώ είναι το φαινόμενο της ανεργίας των πτυχιούχων και η εξέλιξη στη χώρα μας. Προσπάθησα να βρω τους λόγους για τους οποίους οφείλεται η έξαρση της κατάστασης αυτής, τι προβλήματα προκαλεί και πως είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί. Σήμερα, ένας στους τρεις άνεργους είναι πτυχιούχος. Πάνω από 143.000 απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σπουδαστές μεταλυκειακών σχολών βρίσκονται χωρίς δουλειά. Αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού ανέργων της χώρας μας. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία στοιχείων της έρευνας εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). ‘Πρωταθλητές’ στην ανεργία ήταν όσοι κρατούσαν στο χέρι τους πτυχίο από κάποιο δημόσιο Ίδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), δεύτεροι στη (μαύρη) λίστα ακολουθούν οι απόφοιτοι ΤΕΙ οικονομικών, διοίκησης επιχειρήσεων και τουριστικών επαγγελμάτων. Τέλος, Τρίτη έρχονται οι απόφοιτοι ΤΕΙ γεωργικών τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα αυτό της φυτικής παραγωγής. Σε πανεπιστημιακό επίπεδο πρώτοι σε ποσοστά ανεργίας έρχονται οι πτυχιούχοι σχολών επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εν κατακλείδι, μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ και των άλλων σχολών, οι απόφοιτοι των ΑΕΙ, φαίνεται να προτιμούνται από τους εργοδότες, βάσει των στοιχείων της ΕΣΥΕ.

Thesis
NonPeerReviewed

Ανεργία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.