Ο ρόλος του στρατού στις σύγχρονες συνθήκες: ιστορικές, κοινωνικές

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Ο ρόλος του στρατού στις σύγχρονες συνθήκες: ιστορικές, κοινωνικές

Ραδόπουλος, Ιωάννης

Η εργασία αποτελεί μία παρουσίαση που αναλύει το ρόλο του στρατού στις σύγχρονες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες. Αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στην αρχή αναπτύσσονται οι διάφορες φάσεις που πέρασε ο Ελληνικός Στρατός κατά χρονολογικές περιόδους, από τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας τακτικού στρατού και τη συμμετοχή του στους διάφορους πολέμους επί των κατά καιρούς κυβερνήσεων της χώρας, τη δημιουργία μεραρχιών / ταξιαρχιών, τις αναδιοργανώσεις που έγιναν στον Οργανισμό του Στρατού, την είσοδο στο ΝΑΤΟ, και φτάνει μέχρι το σήμερα. Επίσης βλέπουμε τις διάφορες στολές και σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν, τις εξελίξεις που έγιναν στην λειτουργία, εκπαίδευση, πειθαρχία, ιεραρχία, τους στρατιωτικούς νόμους, τη στρατολογία και γενικότερα στην οργάνωση του στρατού. Επίσης ο στρατός μερίμνησε για το προσωπικό του τιμώντας το με μετάλλια, δίνοντας προαγωγές, δημιουργώντας ευεργετικά ταμεία, καθώς και τις δραστηριότητες του σε περίοδο ειρήνης. Στη συναίχεια αναλύεται το πρόγραμμα της κοινωνικής προσφοράς του στρατού. Αυτό αποτελείται από την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών, την δασοπυρόσβεση, τους αεροψεκασμούς, τις αεροδιακομιδές, την ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια, την προληπτική ιατρική και περίθαλψη, τις ειρηνευτικές αποστολές, τις εξουδετερώσεις παλιών πυρομαχικών και ναρκών, την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών, τη συμμετοχή σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, τη συμβολή στην παιδεία και τον αθλητισμό. Τέλος, παρουσιάζεται μια εμπειρική έρευνα στελεχών και οπλιτών η οποία πραγματοποιήθηκε στο 525 Μ/Κ.Τ.Π., για θέματα που αφορούν το στρατό, όπως επίσης η στατιστική ανάλυση της, και ο σχολιασμός της.

Thesis
NonPeerReviewed

Στρατιωτική πολιτική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.