Οι διοξίνες στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου δια μέσου των κτηνοτροφικών προϊόντων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Οι διοξίνες στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου δια μέσου των κτηνοτροφικών προϊόντων

Τσάλτα, Ελισάβετ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις ότι η διατροφή μας επιβαρύνεται με τοξικές ουσίες, ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία μας. Μεταξύ των ουσιών αυτών κυρίαρχο ρόλο έχουν οι διοξίνες. Οι αποδείξεις αυτές προέκυψαν από τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα, που αποκάλυψαν την αγωνιώδη προσπάθεια επιτήδειων να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό περισσότερα κέρδη, αδιαφορώντας για τις σοβαρές και πολλές φορές ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον και στην υγεία των καταναλωτών. Οι διοξίνες είναι τοξικές ουσίες και η απελευθέρωση τους στο περιβάλλον έχει άμεση σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο οι διοξίνες ελευθερώνονται στο περιβάλλον για τη χώρα μας είναι με την καύση των απορριμμάτων. Οι διοξίνες προσκολλώνται ισχυρά στα κολλοειδή του εδάφους και δεν προσλαμβάνονται εύκολα από τα φυτά. Επιπλέον, διασπώνται πολύ αργά, δεν διαλύονται στο νερό και συνεπώς δεν ρυπαίνουν εύκολα τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα. Οι διοξίνες είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση δερματοπαθειών, γενετικών ανωμαλιών και ακόμη θεωρούνται ύποπτες για την πρόκληση καρκίνου και ιδιαίτερα του καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Thesis
NonPeerReviewed

Διατροφή - Ποιότητα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.