Αλληλεπίδραση τροφίμων με υλικά συσκευασίας

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2008 (EN)
Αλληλεπίδραση τροφίμων με υλικά συσκευασίας

Καρακίδου, Σοφία

Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την αλληλεπίδραση των τροφίμων με τα υλικά συσκευασίας. Η κατάλληλη συσκευασία αποτρέπει την επιμόλυνση των θερμικά επεξεργασμένων τροφίμων και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της ποιότητας και στην παράταση του χρόνου ζωής των προϊόντων. Παρόλα αυτά θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή του υλικού συσκευασίας, λόγω της πιθανής αντίδρασης μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία των τροφίμων πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες αναφέρονται στα παρακάτω κεφάλαια αναλυτικά. Η εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα υλικά συσκευασίας, η επεξεργασία τους και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους. Επίσης, παρουσιάζεται μια εξελιγμένη μορφή συσκευασίας όπως αυτή της τροποποιημένης ατμόσφαιρας (ΜΑΡ). Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μετανάστευση καθώς επίσης και οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η μετανάστευση ουσιών από πλαστικούς και μεταλλικούς περιέκτες στα τρόφιμα και αντίστροφα και αναφέρονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί αυτή να αποφευχθεί. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υλικά και αντικείμενα που πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα.

Thesis
NonPeerReviewed

Τρόφιμα, Βιομηχανία και εμπόριο των - Ενοποίηση και συγχώνευση
Πλαστικά
Συσκευασία, Υλικά της

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)