Τεχνητός θηλασμός μοσχαριών και αμνοεριφίων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Τεχνητός θηλασμός μοσχαριών και αμνοεριφίων

Τσούρλη, Μαρία

Ο φυσικός και ο τεχνητός τρόπος θηλασμού μας βοηθούν να έχουμε όσο πιο καλύτερη εξοικονόμηση του αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλατος μπορούμε, ενώ παράλληλα να συνδυάζεται με μία καλή αυξητική ικανότητα των ζώων που θηλάζουν. Ο τεχνητός θηλασμός εφαρμόζεται είτε σε μοσχάρια που παράγονται ή απογαλακτίζονται στην ίδια την βοοτροφική μονάδα γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης, είτε σε μονάδες απογαλακτισμού μοσχαριών που αγοράζονται συνήθως σε ηλικία 15-25 ημερών. Ο τεχνητός θηλασμός μπορεί να γίνεται ή με κοινό δοχείο (κουβάς) ή με δοχείο που φέρει θήλαστρο όπως και με αυτόματη θηλαστική συσκευή. Σήμερα, η τεχνητή γαλουχία των αρνιών έχει διαδοθεί πολύ σε ορισμένες περιοχές. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται υποκατάστατα του μητρικού πρόβειου γάλατος, τυποποιημένα, έπειτα από ανάμειξη με νερό. Από τα υποκατάστατα αυτά λίγα μόνο παρασκευάζονται ειδικά για τα αρνιά. Συνήθως χρησιμοποιούνται υποκατάστατα αγελαδινού γάλατος, που αραιώνονται σε μικρότερο βαθμό. Βάση των προϊόντων αυτών είναι η σκόνη αποβουτυρωμένου γάλατος αγελάδας, στην οποία προσθέτονται ζωικά ή φυτικά λίπη και βιταμίνες. Ο τεχνητός θηλασμός μπορεί να αφορά το σύνολο των κατσικιών μιας μονάδας ή μόνο τα ορφανά και εκείνα που προέρχονται από πολύδυμους τοκετούς, από μάνες με ελαττωματικό μαστό, από μάνες με μειωμένη γαλακτοπαραγωγή κλπ. σε ορισμένες οικόσιτες ή ημιοικόσιτες αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Thesis
NonPeerReviewed

Βοοειδή

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.