Η καλλιέργεια της ελιάς έχει μεγάλη οικονομική σημασία για την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας και αξιοποιούν ακόμα, εδάφη ακατάλληλα για άλλες καλλιέργειες. Στην παρούσα εργασία, αρχικά καταγράφονται οι ποικιλίες της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζονται οι εμπορικοί τύποι επιτραπέζιων ελιών στην Ελλάδα. Παρακάτω καταγράφονται οι ασθένεις του δέντρου και οι αλλοιώσεις που μπορεί να υποστεί. Στη συνέχεια εξηγείται πως γίνεται ο μακροσκοπικός και εργαστηριακός έλεγχος των προτϊόντων επεξεργασίας ελαιοκάρπου. Στο τέλος παρατίθενται τα συμπεράσματα της έρευνας.