Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Υποσταθμοί μέσης τάσης

Πριτσιούλης, Αθανάσιος

Το δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού αρχικά αποτελούνταν από γεννήτριες συνεχούς ρεύματος, οι οποίες τροφοδοτούσαν ειδικευμένα φορτία π.χ. φωτισμού οδών, αιθουσών τέχνης, θέατρα κλπ. Τον Ιανουάριο του 1882 ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Οδογέφυρας του Holborn Viaduct στο Λονδίνο, άρχισε να λειτουργεί και αυτός ήταν ένας απ’ τους πρώτους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς του κόσμου, που τροφοδοτούσε ιδιωτικούς καταναλωτές γενικά και όχι ειδικευμένα φορτία. Ο σταθμός αποτελούνταν από μια γεννήτρια 60 kW στρεφόμενη από μια οριζόντια ατμομηχανή. Η παραγόμενη τάση ήταν συνεχής 110 V. Το ίδιο έτος άρχισε να λειτουργεί ένας παρόμοιος σταθμός στην Νέα Υόρκη. Ο πρώτος μεγάλος σταθμός παραγωγής εναλλασσομένου ρεύματος στην Μεγάλη Βρετανία κατασκευάσθηκε στο Deptford, όπου η ηλεκτρική παραγόταν από μηχανές των 10.000 hp και μεταφέρονταν, υπό τάση 110 kV σε καταναλωτές του Λονδίνου. Εκείνα τα χρόνια η μάχη μεταξύ των οπαδών του συνεχούς και των οπαδών του εναλλασσομένου ρεύματος είχε την μεγαλύτερή της ένταση και οξύτητα. Τον ίδιο καιρό όμως, παρόμοιες εξελίξεις παρατηρούνται στις Η.Π.Α. καθώς και σε άλλες χώρες. Τότε μια ανακάλυψη έμελλε να μεταβάλλει εντελώς την μορφή του status quo και να υπερισχύσουν οι οπαδοί του εναλλασσομένου ρεύματος και να φτάσει ο κόσμος στην σημερινή του μορφή.

Thesis
NonPeerReviewed

Ηλεκτρικοί συσσωρευτές
Ηλεκτρική ενέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.