Η πρόσφατη οικονομική κρίση και το μέλλον του παγκόσμιου καπιταλισμού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Η πρόσφατη οικονομική κρίση και το μέλλον του παγκόσμιου καπιταλισμού

Ιωαννίδου, Ευδοκία

Σε κάθε οικονομία, παρατηρείται μια μακροχρόνια ανοδική τάση του παραγόμενου προϊόντος με έντονες, όμως, βραχυχρόνιες διακυμάνσεις (φάσεις του οικονομικού κύκλου). Τα χαρακτηριστικά των οικονομικών κύκλων είναι η φάση της ύφεσης και η φάση της άνθησης. Στην σύγχρονη εποχή βιώνουμε την φάση της ύφεσης η οποία παρουσιάζεται με μία μεγάλη οικονομική κρίση παγκοσμίως. Στην Ελλάδα η κρίση οφείλεται στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς, τα διευρυμένα ελλείμματα του δημόσιου τομέα, στην ανατίμηση των εισαγόμενων προϊόντων, στον ρυθμό αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και στην Δημοσιονομική πολιτική. O καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα όπου η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, όπως και οι επενδύσεις σε οικονομικά αγαθά, παραγωγή, κατανομή, το εμπόριο και υπηρεσίες, κατέχονται από ιδιώτες, με κυρίαρχο κίνητρο/στόχο το κέρδος, που παράγεται από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης (χειρωνακτικής ή πνευματικής). Παρόλο που πολλοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός είναι το μόνο πολιτικό σύστημα που θα αντέξει στην οικονομική κρίση ο καπιταλισμός πρέπει να αλλάξει πρόσωπο γιατί αν δεν αποκαταστήσουμε τους ηθικούς μας φραγμούς, τότε o σκοπός της συλλογικής δράσης θα χαθεί. Σύντομα μπορεί να έρθει η μέρα όπου το κεφάλαιο θα ελέγχει πλήρως την πολιτική, οι αγορές θα έχουν καταστρέψει παντελώς το περιβάλλον και η λαιμαργία θα υπαγορεύει τις προσωπικές μας επιλογές.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική κρίση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.