Επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας

Καμπύλη, Σοφία-Ελένη

Η ναυτιλία από ανέκαθεν υπήρξε ένας από τους πιο ουσιώδης και σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Τα ελληνικά πλοία επί σειρά ετών δέσποζαν και κυριαρχούσαν στις παγκόσμιες θάλασσες. Η NEL LINES είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, με βαθειά παράδοση στη θάλασσα. Ιδρυμένη από λαϊκό κόσμο, κατάφερε να ανθίσει και να εδραιωθεί ανάμεσα σε δυνατούς αντιπάλους. Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της εταιρείας είναι οι Κρητικές ΑΝΕΚ και ΜΙΝΟΑΝ και ο όμιλος ATTICA GROUP. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση παρέσυρε όλους σχεδόν τους κλάδους της εθνικής οικονομίας και μαζί και τον κλάδο της ναυτιλίας ο οποίος ίσως υπέστη και τη μεγαλύτερη ζημία εν γένει. Εξαίρεση σε αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελεί και η ΝΕΛ η οποία με το πέρασμα των χρόνων είδε τους επιβάτες να μειώνονται, τα δρομολόγια της να λιγοστεύουν και τα κέρδη της να μετατρέπονται σε ζημίες. Αποκορύφωμα αυτής της παρακμής είναι η αίτηση της εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η κατάσταση πλέον είναι πολύ δύσκολη και η βιωσιμότητα της επιχείρησης φαντάζει ένα απίθανο σενάριο ιδίως μετά την πρόσφατη απόρριψη της αίτησης για εξυγίανση από το Εφετείο Μυτιλήνης. Ένα επιχειρηματικό πλάνο για τη μελλοντική πορεία της εταιρείας αποτελεί μια καλή λύση και πρόταση για να καταφέρει ο όμιλος να ξεπεράσει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση και να ορθοποδήσει. Αφού εγκριθεί η αίτηση για εξυγίανση στη συνέχεια η ΝΕΛ αλλά και όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την τακτική τους και να θέσουν νέους στόχους. Η πιο δυναμική κίνηση και ταυτόχρονα απαραίτητη είναι οι συνεργασίες και ακόμα περισσότερο οι συγχωνεύσεις μεταξύ ομίλων κάτι το οποίο θα περιορίσει τα έξοδα τους και θα οδηγήσει σε νέες κερδοφορίες. Επίσης η ΝΕΛ θα πρέπει να εξαπλωθεί και σε άλλες αγορές προκειμένου να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Το προσεχές μέλλον θα δείξει αν τελικά τα καταφέρει να παραμείνει μια από τις πιο σημαντικές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Thesis
NonPeerReviewed

Ναυτιλία
Χρηματοοικονομική ανάλυση
Επιχειρηματικά σχέδια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.