Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Πυρηνικές μπαταρίες

Χούσος, Νικόλαος

Διάφοροι τύποι και μεγέθη συμβατικών μπαταριών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τεχνολογίας ιόντων λιθίου (Li-ion) έχουμε σε κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές, απλές αλκαλικές μπαταρίες σε έναν φακό ή ένα ραδιόφωνο και μια τυπική μπαταρία Μολύβδου-οξέος στο αυτοκίνητο μας. Παρόλα αυτά, οι συμβατικές μπαταρίες έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, ενώ οι σύγχρονες εφαρμογές απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και σταθερή απόδοση. Στις απαιτήσεις αυτές έρχονται να ανταποκριθούν οι συνεχώς εξελισσόμενες τα τελευταία χρόνια πυρηνικές μπαταρίες. Οι όροι ατομική μπαταρία, πυρηνική μπαταρία, μπαταρία τριτίου και γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια συσκευή η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια από τη διάσπαση ενός ραδιενεργού ισοτόπου για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Οι πυρηνικές μπαταρίες είναι πολύ πιο δαπανηρές σε σύγκριση με τις συμβατικές, αλλά παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Για τους λόγους αυτούς μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνται κυρίως ως πηγές ενέργειας για εξοπλισμούς που πρέπει να λειτουργούν χωρίς επίβλεψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως διαστημόπλοια, βηματοδότες, υποβρύχια συστήματα και αυτοματοποιημένους επιστημονικούς σταθμούς σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου.

Thesis
NonPeerReviewed

Πυρηνική ενέργεια
Ραδιενέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.