Καταγραφή εμφανίσεων Tsunami στον ελληνικό και στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Καταγραφή εμφανίσεων Tsunami στον ελληνικό και στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου

Δημητρίου, Ανθή

α Tsunami είναι ωκεάνια βαρυτικά κύματα, που δημιουργούνται από υποθαλάσσιους σεισμούς, υποθαλάσσιες ηφαιστειακές εκρήξεις, υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, ίσως ακόμα και από τη πτώση μετεωριτών η αστεροειδών στη Γη. Tsunami, είναι ιαπωνική λέξη που σημαίνει κύμα του λιμανιού. Τα Tsunami συνήθως είναι μικρά και σπάνια, επισημαίνονται σε βαθείς ωκεανούς, αλλά γίνονται μεγάλα και προκαλούν ζημιές όταν πλησιάζουν στις ακτές και στα λιμάνια. Μερικές φορές ονομάζονται θαλάσσια κύματα ή παλιρροϊκά κύματα. Ενώ λοιπόν στον ωκεανό δεν διακρίνεται, στις ακτές εμφανίζεται σαν ένα τεράστιο κύμα. Από το γεγονός αυτό πήρε και το όνομα Tsunami (tsu σημαίνει λιμάνι και nami σημαίνει κύμα στα Ιαπωνικά. Δηλαδή το κύμα του λιμανιού). Το όνομα υιοθετήθηκε το 1963 από διεθνές επιστημονικό συνέδριο προς τιμήν των Ιαπώνων.

Thesis
NonPeerReviewed

Καταστροφές, Φυσικές
Θάλασσα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.