Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στη Θεσσαλία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στη Θεσσαλία

Κύργιας, Κωνσταντίνος

Ο θεσμός του συνεταιρισμού αποτελεί στοιχείο της οικονομικής μας ζωής με ρίζες που φθάνουν ως την αρχαιότητα. Με την δημιουργία των συνεταιρισμών δόθηκε η δυνατότητα στους πολλούς, μικρούς παραγωγούς να αποκτήσουν τη δύναμη μιας μεγάλης επιχείρησης και να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στις οικονομικές συναλλαγές. Διαφέρουν από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ως προς τις αρχές που τους διέπουν και την οργάνωσή τους. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι η πιο διαδεδομένη μορφή συνεταιρισμών και αυτό γιατί η φύση του αγροτικού επαγγέλματος, με πολλούς παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν την μεγάλη οικονομική δυνατότητα αλλά και διαπραγματευτική δύναμη, ευνοεί την ανάπτυξη συνεταιρισμών. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη παράδοση στην δημιουργία και λειτουργία των συνεταιρισμών. Οι συντεχνίες στο Βυζάντιο, ο συνεταιρισμός των Αμπελακίων και των συντροφοναυτών κατά την τουρκοκρατία είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Στην σύγχρονη εποχή ο θεσμός πέρασε από πολλές δυσκολίες μέχρι να αποκτήσει την δυναμική του. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 6.000 αγροτικοί συνεταιρισμοί. Ένας αριθμός που δείχνει την δυναμική του θεσμού στον ελλαδικό χώρο αλλά και την συμβολή τους στην ελληνική οικονομία. Η Θεσσαλία είναι κατά βάση μία αγροτική περιοχή με υψηλές δυνατότητες παραγωγής λόγου του θεσσαλικού κάμπου. Είναι φυσικό να είναι και πρωτοπόρος στο συνεταιριστικό κίνημα. Από την εποχή της τουρκοκρατίας ακόμα και τον περίφημο συνεταιρισμό των Αμπελακίων. Στην σημερινή εποχή λειτουργούν περίπου 700 αγροτικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται σε πληθώρα προϊόντων. Σχεδόν το σύνολο των αγροτών ανήκουν σε κάποιο αγροτικό συνεταιρισμό. Παράλληλα, διακρίνεται και μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού του θεσμού με την δημιουργία νέων συνεταιρισμών που καλύπτουν όλο το φάσμα δραστηριοτήτων από την παραγωγή μέχρι την λιανική πώληση του προϊόντος στον τελικό καταναλωτή.

Thesis
NonPeerReviewed

Συνεταιρισμοί

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.