Επιχειρηματική συνεργασία και δικτύωση: ο δρόμος του κρασιού της βορείου Ελλάδος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Επιχειρηματική συνεργασία και δικτύωση: ο δρόμος του κρασιού της βορείου Ελλάδος

Ώττα, Δήμητρα
Στεφανίδου, Χρύσα

Τα επιχειρησιακά δίκτυα αποτελούν μια ομάδα εταιρειών που σχετίζεται με οικονομικούς φορείς και ιδρύματα τα οποία βρίσκονται κοντά μεταξύ τους κι έχουν φτάσει σε μια επαρκή κλίμακα ώστε να αναπτύσσουν εξ ειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη, υπηρεσίες, πόρους, προμήθειες και δεξιότητες. Σύμφωνα με την θεωρία των δικτύων του Porter προκειμένου οι επιχειρήσεις να πετύχουν πρέπει να βασίσουν τις στρατηγικές τους στη διαρκεί βελτίωση και καινοτομία, να είναι πρόθυμες να ανταγωνιστούν και να έχουν μια ρεαλιστική αντίληψη για τα εθνικά και τοπικά περιβάλλοντα τα οποία διαδραματίζουν καίριο λόγο στην όλη επιτυχημένη διαδικασία. Ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάπτυξη των δικτυώσεων επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο φαίνεται να είναι η παραδοσιακή δομή τους και το μικρό μέγεθος της επιχείρησης, η εσωστρέφεια της επιχείρησης και η έλλειψη ενημέρωσης τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνειδητοποιήσει την σπουδαιότητα των clusters και επιδιώκει την ενίσχυση όχι μόνο της μεταξύ τους συνεργασίας αλλά την συνεργασία των επιχειρήσεων με εκπαιδευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Στις δράσεις δικτύωσης που εφαρμόζονται στην Ελλάδα συμμετέχουν αγροτουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης, οινοπαραγωγοί, βιοκαλλιεργητές, επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, βιοτεχνίες και γυναικείοι συνεταιρισμοί. Στην παρούσα εργασία μελετάται η δράση του δικτύου ΄Οι δρόμοι του κρασιού βορείου Ελλάδος΄. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1993 από 13 οινοπαραγωγούς της Βορείου Ελλάδας. Σήμερα αριθμεί σε 37 μέλη-οινοποιεία με κοινό στόχο την ανάπτυξη και προβολή του κρασιού τους τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Η μορφή δικτυώσεις του είναι οριζόντια και αποτελείται από συν ομοειδείς επιχειρήσεις (οινοποιεία) που παράγουν το ίδιο τελικό προϊόν. Οι θετικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου δικτύου είναι πολλές, όπως η τουριστική ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία.

Thesis
NonPeerReviewed

Επιχειρηματικά δίκτυα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.