Εξαγωγές, έννοια, σημασία και η συμβολή των εξαγωγών στην ελληνική οικονομία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Εξαγωγές, έννοια, σημασία και η συμβολή των εξαγωγών στην ελληνική οικονομία

Βασιλείου, Νικόλαος

Όλοι μας πλέον τα τελευταία χρόνια, από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι και σήμερα βιώνουμε μια διαφορετική και πολύ πιο δύσκολη πραγματικότητα. Σίγουρα οι αιτίες τις κρίσης, έχουν να κάνουν με μια σωρεία λαθών και παραλείψεων πολλών ετών, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, ή από την όποια ιδεολογία και εκάστοτε οπτική με την οποία μπορεί κάποιος να ερμηνεύει τα πράγματα, θα πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητο ότι σε ένα ποσοστό τουλάχιστον η σημερινή κατάσταση μπορεί να ερμηνευτεί με μια απλή παρακολούθηση του ελληνικού εμπορικού ισοζυγίου των τελευταίων δεκαετιών. Οι πολίτες αυτής της χώρας σταδιακά για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν τα ελληνικά προϊόντα επιλέγοντας στη θέση τους εισαγόμενα. Οι εισαγωγές γιγαντώθηκαν ενώ οι εξαγωγές παραμείνανε σε μέτρια επίπεδα. Ο εφησυχασμός, η έλλειψη εθνικής πολιτικής, η ίδια η δομή της ελληνικής οικονομίας με τις πολυάριθμές μικρές επιχειρήσεις συνετέλεσαν ώστε, με εξαίρεση ορισμένες φωτισμένες περιπτώσεις, τα προϊόντα μας να χάσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις διεθνείς αγορές. Η σημασία των εξαγωγών υποτιμήθηκε τόσο από τους πολίτες όσο και από τους πολιτικούς. Το έλλειμμα μεγάλωσε και ο εξωτερικός δανεισμός αυξήθηκε. Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα ήταν επώδυνη. Μία από τις ελάχιστες ρεαλιστικές διεξόδους για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η στήριξη των εξαγωγών και σε πρώτη φάση η υποκατάσταση των εισαγωγών. Θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, θα σημειωθούν πολλές αποτυχίες όμως θα είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση σε ένα κλιμακούμενα όλο και πιο ασταθές οικονομικό περιβάλλον.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομία
Εξαγωγές - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.