Χρυσός - προσχωματικός χρυσός Σερβίων Νομού Κοζάνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Χρυσός - προσχωματικός χρυσός Σερβίων Νομού Κοζάνης

Σωτηρίου, Ευαγγελία

Η Ελλάδα λόγω της γεωτεκτονικής της θέσης και της γεωλογικής της κατάστασης, που ευνοούν τη μεταλλογένεση, παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό εμφανίσεων χρυσού και άλλων, βέβαια, πολύτιμων βασικών μετάλλων. Όπως είναι γνωστό, η ανάπτυξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στηρίχθηκε στο πλούσιο υπέδαφος και την εκμετάλλευση των ευγενών και βασικών μετάλλων. Ακόμα και σήμερα όμως, πολλές περιοχές της Ελλάδας στηρίζονται στην εκμετάλλευση αυτή. Πολλές εταιρείες διεξάγουν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό αποθεμάτων και εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων των ορυκτών πόρων. Η πτυχιακή αυτή εργασία, έχει ως σκοπό την μελέτη και ανάλυση της προσπάθειας που τελέστηκε κατά τα έτη 1976 – 1980 περίπου, για την εκμετάλλευση της χρυσοφόρου άμμου της πόλης των Σερβίων του νομού Κοζάνης. Η έρευνα ξεκινά από μια γενική περιγραφή του χρυσού, τις ιδιότητές του, τις χρήσεις του, την γένεση και τον τρόπο δημιουργίας του και τις κύριες εμφανίσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρακάτω αναφέρονται επιπτώσεις και προβλήματα που δημιουργεί η εξόρυξη και η επεξεργασία του χρυσού στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Καταλήγει η έρευνά με το ιστορικό της υπόθεσης στην πόλη των Σερβίων, αναλύοντας το πώς, που και το γιατί ξεκίνησε μια τέτοιου είδους απόπειρα εκμετάλλευσης των προσχωσιγενών εδαφών της περιοχής.

Thesis
NonPeerReviewed

Χρυσός - Μεταλλεία και ορυκτοί πόροι

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.