Η ποιοτική παραγωγή της ρετσίνας αποκτά ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην πολιτική διεύρυνσης του μεριδίου της στην ελληνική και ξένη αγορά. Η εφαρμογή των κανονισμών για την ποιότητα του προϊόντος, από τον αμπελώνα μέχρι την εμφιάλωσή του, η ανάδειξη της τοπικής γνώσης, του πολιτιστικού μας πλούτου και ο εκσυγχρονισμός των οινοποιείων φαίνεται να είναι οι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φήμης της ρετσίνας.
Σε αυτήν την εργασία, παρουσιάζεται η διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης της ρετσίνας ενώ εξετάζονται οι συνθήκες βάσει των οποίων, η Ελλάδα οδηγήθηκε σε χαμηλά επίπεδα παραγωγής οίνου και εξαγωγών, παρότι διαθέτει μεγάλη ιστορία και εμπειρία στην αμπελουργία και στην οινοποιία.
Μετά από έρευνα στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, παραθέτονται επίσης, η κατάσταση της σύγχρονης ελληνικής οινοποιίας, η επίδραση της κοινοτικής πολιτικής στη σημαντική μείωση καλλιεργειών, αλλά και την συμβολή της στην ανάπτυξη του κλάδου.