Οικονομική ανάλυση ως εργαλείο ερμηνείας του δικαίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Οικονομική ανάλυση ως εργαλείο ερμηνείας του δικαίου

Χατζής, Παντελής

Η γενική θεωρία του δικαίου δημιουργείται την περίοδο του μεσοπολέμου, σήμερα η θεωρία του δικαίου τείνει να αυτονομηθεί από τη φιλοσοφία του δικαίου . Επίσης η θεωρία του δικαίου βασίζεται στη φιλοσοφία του δικαίου αναγκαστικά για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που η ίδια δεν είναι σε θέση να δώσει. Γίνεται κατανοητό ότι οι δυο έννοιες συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Το δίκαιο αποτελεί αντικείμενο έρευνας πολλών επιστημών και έτσι υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισής του(ιστορικός, κοινωνιολογικός, πολιτικός, συγκριτικός). Το οικονομικό δίκαιο αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μέρος του δικαίου. Η ΟΑΔ(οικονομική ανάλυση του δικαίου) βοηθά στη καλύτερη λειτουργία της αγοράς ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις με τους κανόνες δικαίου . Η επιτυχία της ΟΑΔ οφείλεται στο ότι προσφέρει τον αναγκαίο εξορθολογισμό της νομοθεσίας και της απονομής δικαιοσύνης που κρίνεται σήμερα κάτι παραπάνω από απαραίτητος μέσα σε συνθήκες πραγματοποίησης των αγορών και αυξανόμενης πολυπλοκότητας των κοινωνιών. Ένας από τους πιο βασικούς τομείς στον οποίο παρατηρούμε πλήρη εφαρμογή της ΟΑΔ είναι εκείνος του δικαίου των συμβάσεων, αφού στον τομέα αυτό το δίκαιο αποτελεί τη βάση του οικονομικού δικαίου. Ο κλάδος αυτός των συμβάσεων αποτελεί τον κλάδο του δικαίου που θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος σε όλες τις έννομες τάξεις και ταυτόχρονα τον κλάδο που η οικονομική ανάλυση έχει επεξεργαστεί περισσότερο από κάθε άλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΟΑΔ πρόσθεσε στο δίκαιο μια πραγματική επιστημονική θεωρία ερμηνείας και κανόνων δικαίου με εφαρμογή που υπερέχει σημαντικά από όλες τις προσεγγίσεις του παρελθόντος. Συνεπώς η ΟΑΔ είναι ένα σύνολο γενικών υποθέσεων με επαρκή αξιωματική διάρθρωση που ενοποιεί και συστηματοποιεί μια θεωρητική γλώσσα που υπερβαίνει το σύνολο των ατομικών προτάσεων και επιτρέπουν την παραγωγή νέων υποθέσεων, προβλέψεων και αξιολογήσεων.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομία - Δίκαιο και νομοθεσία
Δίκαιο και νομοθεσία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.