Πολιτική φιλοσοφία του Χέγκελ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Πολιτική φιλοσοφία του Χέγκελ

Ντόβα, Ευμορφία

Σκοπός της εργασίας είναι να προσεγγίσουμε την πολιτική φιλοσοφία του Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ μέσα από τα πολιτικά του κείμενα. Στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής σκέψης μερικών από τους σπουδαιότερους στοχαστές που προηγήθηκαν του Χέγκελ, όπως του Νικολό Μακιαβέλι, του Τόμας Χομπς, του Τζον Λοκ, του Κάρολου Λουδοβίκου Μοντεσκιέ και του Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο θα επιχειρήσουμε να διεισδύσουμε στις σημαντικότερες πτυχές των πολιτικών κειμένων του Χέγκελ που αφορούν στο κράτος, την εξουσία, την έννοια της ελευθερίας, τον πολίτη και την κοινωνία, αφού πρώτα μιλήσουμε για την κριτική θεώρηση της θρησκείας μέσα από τη σκέψη του Χέγκελ. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο θα γίνει αναφορά στην κριτική της Εγελιανής Φιλοσοφίας του Κράτους και του Δικαίου μέσα από τη ματιά του Κάρολου Μαρξ. Ως συμπέρασμα, μπορεί κανείς να κατανοήσει άμεσα την πολιτική φιλοσοφία του Χέγκελ και το όραμα του για ένα ισχυρό κράτος που θα κυριαρχεί το πρόσωπο του Μονάρχη, ενώ η ιδιότητα του πολίτη θα πραγματώνεται αποκλειστικά μέσα στα πλαίσια του κράτους. Εν κατακλείδι, το πνεύμα , του Χέγκελ επηρέασε πολλά κοινωνικά ρεύματα και αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της παγκόσμιας πολιτικής φιλοσοφίας.

Thesis
NonPeerReviewed

Πολιτική φιλοσοφία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.