Ιπποφαές καλλιέργεια, προϊόντα και προοπτικές στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Ιπποφαές καλλιέργεια, προϊόντα και προοπτικές στην Ελλάδα

Κατσούρα, Μαριάννα

Το ιπποφαές είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά της Γης και κατέχει μία από τις πιο διακεκριμένες θέσεις στον κατάλογο των φυτών με γνωστές στη σύγχρονη επιστήμη φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι ένας αυτοφυής, ανθεκτικός, φυλλοβόλος, ακανθωτός θάμνος που φτάνει τα 2-4μέτρα. Βρίσκεται στην περιοχή της Ευρασίας και το έλαιό του, που παράγεται από τους καρπούς του με τη μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα. Το φυτό αυτό είναι δίοικο, διακρίνουμε δηλαδή φυτά με αρσενικά και φυτά με θηλυκά άνθη. Το ιπποφαές είναι ένα από τα ελάχιστα είδη φυτών από το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέρη, δηλαδή τους καρπούς, τα φύλλα, τον φλοιό, τους βλαστούς, τους σπόρους, το ξύλο και το ριζικό του σύστημα. Από την πούλπα των καρπών του παράγεται χυμός και έλαιο που περιέχει πολύτιμες για τον οργανισμό ουσίες, αλλά και σαν ζωοτροφή μετά την μεταποίηση τους. Από τους σπόρους των καρπών παράγεται το πολυτιμότατο έλαιο. Τα φύλλα μπορούν να αποξηρανθούν και να γίνουν τσάι το οποίο έχει πολύ υψηλή θρεπτική αξία. Από τον φλοιό του παράγονται διάφορες χημικές ουσίες ενώ το ξύλο του χρησιμοποιείται σε μικροκατασκευές (ξύλινα μπαστούνια, πίπες κλπ).

Thesis
NonPeerReviewed

Εμπόριο - Ελλάδα
Ιπποφαές
Αγροτικά προϊόντα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.