Λατομεία και σχιστήρια μαρμάρου: κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Λατομεία και σχιστήρια μαρμάρου: κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης

Αβραμίδου, Όλγα
Βακρατσά, Ηρώ

Το μάρμαρο είναι to υλικό απ’ το οποίο γεννήθηκαν αριστουργήματα σ’ αυτόν τον τόπο: από τα ειδώλια του κυκλαδικού πολιτισμού στον Παρθενώνα, από τα γλυπτά του Πολύκλειτου στα νεοκλασικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Τα λατομεία της Πεντέλης και της Πάρου τροφοδότησαν επί αιώνες ία έργα σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Πίσω, όμως, από τον καλλιτέχνη υπήρξε πάντοτε ο τεχνίτης, όχι σπάνια το ίδιο πρόσωπο, που αποσποΰσε από τη γη το πολύτιμο υλικό. Και σήμερα ακόμη η χώρα μας εξορυσσει και εξάγει μάρμαρο σε αξιόλογες ποσότητες. Η σχετική τεχνολογία έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά αλλά οι εργαζόμενοι στα λατομεία και τα σχιστήρια μαρμάρου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλειά τους συνθήκες εργασίας: πτώση υλικών ή μηχανημάτων και κίνδυνος καταπλάκωσης, εκρήξεις, θόρυβος, σκόνη, δονήσεις, έντονος ρυθμός εργασίας, ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες, κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και έντονη μυοσκελετική καταπόνησα.

Thesis
NonPeerReviewed

Λατομεία
Μάρμαρο
Εργασία και εργαζόμενοι
Εργασία - Ασφάλεια - Πρόληψη

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.