Χρωμίτες-Χρώμιο στο Βούρινο Κοζάνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Χρωμίτες-Χρώμιο στο Βούρινο Κοζάνης

Βαστάζου, Γλυκερία

Χρωμίτης είναι η εμπορική ονομασία του μεικτού οξειδίου FeCr2O4 σιδήρου και χρωμίου, ένα ορυκτό που περιέχει χρώμιο, ένα μέταλλο μετάπτωσης (κατά τον Περιοδικό Πίνακα Στοιχείων του Mendeleev) με πολλαπλές καταστάσεις οξείδωσης, και σίδηρο. Στην πιο καθαρή του μορφή, ο χρωμίτης αποτελείται σε ποσοστό 68% από το οξείδιο Cr2O3 του χρωμίου και κατά 32% από το οξείδιο FeO του σιδήρου. Ο χρωμίτης εμφανίζεται αποκλειστικά σε υπερβασικά πετρώματα όπως ο δουνίτης, ο περιδοτίτης (peridotite), ο πυροξενίτης (pyroxenite) και ο σερπεντινίτης. Υψηλής καθαρότητας αποθέσεις χρωμίτη είναι σπάνιες λόγω αντικατάστασης των μετάλλων από ορισμένα άλλα στοιχεία. Στη φύση, ο δισθενής σίδηρος του FeO τείνει να αντικατασταθεί εν μέρει από μαγνήσιο, ενώ το χρώμιο μπορεί να αντικατασταθεί εν μέρει από αλουμίνιο ή τρισθενή (ferric) σίδηρο.

Thesis
NonPeerReviewed

Μεταλλουργία
Ορυχεία και ορυκτά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.