Ο ολιβίνης ως βιομηχανικό ορυκτό: η περίπτωση του Βούρινου Κοζάνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Ο ολιβίνης ως βιομηχανικό ορυκτό: η περίπτωση του Βούρινου Κοζάνης

Ροδολάκη, Χρυσάνθη

Στην παρούσα Πτυχιακή Εργασία μελετάται το βιομηχανικό ορυκτό ολιβίνης. Ο ολιβίνης είναι ισόμορφη παράμειξη που προκύπτει από τα ορυκτά του φορστερίτη και του φαϋαλίτη και δεν αποτελεί ως παράμειξη αυτοτελές ορυκτό. Καλής ποιότητας ολιβίνη υπάρχει σε πολλές χώρες στον κόσμο όπως στις Η.Π.Α στο Μεξικό στην Νότιο Αφρική και αλλού. Στην Ελλάδα γίνεται εξόρυξη και εκμετάλλευση του ολιβίνη στο λατομείο της Σκούμτσας Γρεβενών από την Εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΟΛΙΒΙΝΙΤΕΣ ΘΕΡΜΟΛΙΘ.ΑΕ. Επιπροσθέτως, ο ολιβίνης βρίσκει ευρεία χρήση στον κλάδο της βιομηχανίας αλλά και του περιβάλλοντος. Όντας ένα καινούριο ορυκτό για την Ελληνική εξορυκτική βιομηχανία, ο ολιβίνης γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον με την χρήση του σαν πυρίμαχο υλικό καθώς και με την δέσμευσή του με το διοξείδιο του άνθρακα για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Thesis
NonPeerReviewed

Βιομηχανία πρώτων υλών
Ορυχεία και ορυκτά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.