Αριστοτέλης και διοίκηση: οργανωσιακή συμπεριφορά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Αριστοτέλης και διοίκηση: οργανωσιακή συμπεριφορά

Τσανακτσίδης, Χρήστος

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους καλύτερους και πιο πρακτικούς φιλόσοφους της Αρχαίας Ελλάδας, έθεσε τις βάσεις της Οικονομικής, θεμελίωσε την Πολιτική Οικονομία, την «Αρχή της Αξίας», τους τρόπους παραγωγής, διανομής και διακίνησης των αγαθών και το σκοπό του νομίσματος και του πλούτου. Ανέλυσε τη διοίκηση και οργανωσιακή συμπεριφορά στον οίκο (νοικοκυριό), στην πόλη-κράτος, πολιτεία, στο άτομο και όρισε την «ιδανική πολιτεία», μέσα σε ανθρώπινα μέτρα. Η επίτευξη της ευδαιμονίας και του «ευ ζην», είναι κατά τον φιλόσοφο, ο κύριος σκοπός της ζωής του ανθρώπου σαν άτομο, αλλά και μέσα στην κοινότητα. Η παιδεία και η αγωγή βοηθούν τον πολίτη στη βελτίωση του, με την καλλιέργεια των αρετών και τη σωστή οργάνωση της ζωής. Ένας σύγχρονος χώρος εργασίας έχει πολλά να διδαχθεί από τον πρώτο αυτό οικονομολόγο, αλλά και άριστο «διευθύνοντα σύμβουλο». Οι Αριστοτελικές θεωρίες περί οργάνωσης, διοίκησης και ηγεσίας βρήκαν την καλύτερη εφαρμογή στον μαθητή Μ. Αλέξανδρο, με το θαυμαστό του επίτευγμα της ευγενικής κατάκτησης όλου του τότε γνωστού κόσμου.

Thesis
NonPeerReviewed

Φιλόσοφοι, Αρχαίοι

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.