Τρόποι αύξησης εσόδων σήμερα και στην εποχή του Ξενοφώντα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Τρόποι αύξησης εσόδων σήμερα και στην εποχή του Ξενοφώντα

Κατσακιώρη, Σταυρούλα

Η συγκεκριμένη εργασία ασχολείται με την αύξηση των εσόδων σήμερα και στην εποχή του Ξενοφώντα. Ο Ξενοφώντας υπήρξε μεγάλος ιστορικός, φιλόσοφος και στρατηγός. Στο έργο του Πόροι, προσπαθεί να αποδείξει, υποδεικνύοντας συγκεκριμένους τρόπους, πως η Αθήνα μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τους πολίτες της και να αυξήσει τα έσοδά της στηριγμένη στις δικές της πλούτο-παραγωγικές πηγές, χωρίς να χρειάζεται να εκμεταλλεύεται τους συμμάχους της. Γενικότερα θα αναφερθούμε στους τρόπους που επινοούσαν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα για να αυξήσουν τα έσοδά τους και κατά πόσο έχουν αλλάξει στη σημερινή εποχή. Συνήθως συνεισέφεραν με ανθρώπινο δυναμικό και όχι με χρήματα όπως γίνεται σήμερα. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους ήταν η φορολογία, όπου οι ‘‘οικονομολόγοι’’ της τότε εποχής συμβούλευαν τους κυβερνώντες να θεσπίζουν τέτοια μέτρα ώστε να βαραίνουν τους φορολογούμενους, πράγμα που δεν απέχει και πολύ από την δική μας πραγματικότητα. Θα αναλύσουμε και διάφορους άλλους τρόπους που θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα όπως οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι, η δημοσιονομική πολιτική, η φοροδιαφυγή, οι κρατικές δαπάνες και οι κρατικές επενδύσεις.

Thesis
NonPeerReviewed

Φιλόσοφοι, Αρχαίοι
Δημοσιονομική πολιτική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.