Μεταλιγνιτική περίοδος στην Ελλάδα: ευκαιρίες και απειλές

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Μεταλιγνιτική περίοδος στην Ελλάδα: ευκαιρίες και απειλές

Διαμαντόπουλος, Ιωάννης

Αντικείμενο πολλών συζητήσεων, μελετών και ερευνών έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια οι παράγοντες που διαμορφώνουν τη μεταλιγνιτική περίοδο. Πολιτεία, τοπικοί φορείς και κοινωνία βρίσκονται σε στενή συνεργασία -παρακολουθώντας και τις διεθνείς εξελίξεις-για την ομαλή μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή. Η πράσινη ενέργεια είναι πλέον το έμβλημα της σημερινής εποχής. Η ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι κλιματικές αλλαγές αλλά και η διαρκής υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι δύο εκ των σημαντικότερων λόγων που είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μεταστροφή των αντιλήψεων σε ότι αφορά την εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Αναμφισβήτητα η χρήση λιγνίτη έχει υψηλό κόστος τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην υγεία των πολιτών. Το ζήτημα όμως δεν είναι το άμεσο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας, αλλά μια σταδιακή απόσυρση τους και αντικατάσταση αυτών με νέες μονάδες προς παραγωγή ενέργειας, απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο στόχο αυτό είναι καθοριστική, καθώς υπαγορεύεται από τις δεσμεύσεις της χώρας (40% στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2020).

Thesis
NonPeerReviewed

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Λιγνίτης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.