Προς μία αειφορική οικονομία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Προς μία αειφορική οικονομία

Παπαϊωάννου, Αντώνιος
Πασιάκος, Γρηγόριος

Η οικονομική ανάπτυξη υποτίθεται ότι παρέχει ευημερία. Υψηλότερες αποδοχές σημαίνουν καλύτερες επιλογές, πλουσιότερες ζωές, μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής για όλους μας. Αυτό τουλάχιστον είναι το απαύγασμα της σοφίας. Αλλά τα πράγματα δεν έρχονται πάντα έτσι. Η ανάπτυξη έφερε τα οφέλη της , στην καλύτερη των περιπτώσεων, ανισομερώς. Το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού κερδίζει μόλις το 2% του παγκόσμιου εισοδήματος. Η ανισότητα είναι υψηλότερη στα κράτη της ΟΟΣΑ από ότι ήταν 20 χρόνια πριν. Και ενώ οι πλούσιοι γινόταν πλουσιότεροι τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης στις δυτικές χώρες καθηλωνόταν στην πραγματικότητα πριν την ύφεση. Κάθε άλλο παρά ανέβαινε το βιοτικό επίπεδο για αυτούς που το είχαν περισσότερο ανάγκη, η ανάπτυξη απογοήτευσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ο πλούτος σκόνταψε επάνω στους λίγους τυχερούς. Η δικαιοσύνη (ή η απουσία της) είναι μια από τις πολλές αιτίες που μας κάνει να αμφισβητούμε την ισχύουσα φόρμουλα με την οποία επιδιώκουμε ευημερία. Όσο η οικονομία επεκτείνεται , άλλο τόσο και οι επιπλοκές της που αφορούν τις πηγές μεγαλώνουν. Αυτές οι συνέπειες είναι ήδη δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Το τελευταίο τέταρτο του αιώνα η διεθνής οικονομία έχει διπλασιαστεί, ενώ το 60% των οικοσυστημάτων, σε όλο τον κόσμο, έχουν υποβαθμιστεί. Οι εκκλήσεις διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1990 ( πρωτόκολλο του Κιότο «βασικό έτος»). Σημαντική έλλειψη σε πηγές ενέργειας –κλειδιά- όπως πετρέλαιο- μπορεί να μειωθούν σε λιγότερο από μια δεκαετία. Ως εκ τούτου, αυτή η έκθεση θέτει μια κρίσιμη εξέταση της σχέσης μεταξύ ευημερίας και ανάπτυξης. Αναγνωρίζει εκ προοιμίου ότι φτωχότερα έθνη βρίσκονται στην ανάγκη επείγουσας οικονομικής ανάπτυξης . Αλλά αμφισβητεί επίσης το εάν μια συνεχής αύξηση των εισοδημάτων των ήδη πλούσιων είναι ένας στόχος για την πολιτική σε έναν κόσμο περιορισμένο από οικολογικές δεσμεύσεις.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική ανάπτυξη - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.