Εξέλιξη και ανάπτυξη του κλάδου της γουνοποιίας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Εξέλιξη και ανάπτυξη του κλάδου της γουνοποιίας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας

Σανάτσιος, Γεώργιος

Ο κλάδος της γούνας αποτελεί για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας τομέα ανάπτυξης και ευημερίας. Τα τελευταία χρόνια η Καστοριά και η Σιάτιστα αποτέλεσαν σημαντικά εμπορικά κέντρα παραγωγής γουναρικών τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η πορεία που ακολούθησε ο κλάδος δεν ήταν πάντοτε ομαλή, πότε αντιμετώπισε κρίσεις και άλλοτε ύφεση λόγω των διαφόρων διακυμάνσεων των αγορών στις οποίες απευθύνονταν. Στην παρούσα μελέτη θα προσπαθήσω μέσα από πηγές και στοιχεία να αναλύσω την εξέλιξη και την ανάπτυξη της γουνοποιίας στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από εμφανίσεως τους. Στην περίοδο 1970-1987, κατέστη το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας γουναρικών στον κόσμο. Για να ανέλθει όμως σε αυτό το επίπεδο, μέτρησε πέντε αιώνες δουλειάς εκατομμυρίων χεριών, εκατοντάδων μεταναστών αναζήτησης καλύτερης ζωής, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και του εμπορίου της γούνας στο εξωτερικό και επαναπατρισμό των εξειδικευμένων πλέον τεχνιτών της. Πέντε αιώνες εξέλιξης, προόδου, τέχνης και ιστορίας. Στην Κωνσταντινούπολη μάθαιναν οι Καστοριανοί την δουλειά της γούνας, την οποία και μετέφεραν στην Καστοριά στις αρχές του 15ου αιώνα, ενώ κατά τον 17ο αιώνα μεταλαμπαδεύτηκε και στη Σιάτιστα. Η ταπεινή γνώση της δουλειάς των ντόπιων έμπειρων τεχνιτών, που με κόπο προσπαθούν να διαφυλάξουν, προβάλλεται σήμερα στις πασαρέλες όλων των μεγάλων οίκων μόδας του κόσμου. Σήμερα, η βιοτεχνία της γούνας έχει μερικώς μηχανοποιηθεί στον τομέα της παραγωγής και πάντα βασικός παράγοντας παραμένει ο τεχνίτης, και όχι o εργάτης, με την τέχνη της να διδάσκεται από γενιά σε γενιά. Όλοι γνωρίζουμε ότι η γούνα σαν προϊόν απευθύνεται σε συγκεκριμένες αγορές του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού. Μέσα σε λίγες δεκαετίες άλλαξαν και οι στόχοι των Ελλήνων βιοτεχνών, διαμορφώνοντας έτσι την παραγωγή και την ζήτηση των προϊόντων. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να αναδείξω την προσφορά του επαγγέλματος στον πληθυσμό της περιφέρειας, το ποσοστό εισαγωγών - εξαγωγών με τρίτες χώρες, την οικονομία και το πώς διαμορφώνεται, συγχρόνως εντοπίζοντας διάφορα προβλήματα του κλάδου να κάνω κάποιες «προσωπικές» προτάσεις για την αντιμετώπιση ή και δυνατόν την εξάλειψή τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Γουνοποιία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.